
Hvorfor har mennesker med CF brug for vitamintilskud?
For mennesker med cystisk fibrose er det ikke let at spise en næringsrig og afbalanceret kost. Det skyldes, at de fleste mennesker med CF har en dysfunktionel bugspytkirtel, som derfor ikke producerer nok enzymer til at nedbryde, fordøje eller optage næringsstoffer fra den mad, de spiser. Det er især et problem for de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K, og uden tilskud kan der opstå mangel på disse næringsstoffer, hvilket fører til næringsstofmangel.
Det er her, Paravit®-CF kan hjælpe dig. Paravit®-CF er specielt designet til at supplere de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K i de rigtige doser, der passer til mennesker med cystisk fibrose, baseret på de seneste europæiske retningslinjer for kostbehandling af patienter med cystisk fibrose.
Tidligere har personer med cystisk fibrose måske været nødt til at tage flere kosttilskud hver dag for at få deres fedtopløselige vitaminer. Med Paravit®-CF oral opløsning eller kapsler kan de fire fedtopløselige vitaminer nu tages i en enkelt praktisk daglig dosis.
Hvorfor er fedtopløselige vitaminer vigtige for at bevare sundheden?
De fedtopløselige vitaminer A, D, E og K har en række vigtige funktioner i menneskekroppen og er afgørende for at opretholde et godt helbred. Dette afsnit beskriver deres vigtige roller og fremhæver også gode kostkilder til hvert vitamin.

A-vitamin spiller en vigtig rolle i mange dele af kroppen. Det er vigtigt for immunsystemets normale funktion (kroppens naturlige forsvar mod sygdomme og infektioner) og for sundheden af vores hud, øjne og slimhinder (f.eks. kan det hjælpe med at vedligeholde/reparere slimhinden i vores lunger).
Når kroppen ikke får nok A-vitamin, kan man få tør hud, tørre øjne, natteblindhed, dårlig sårheling, hæmmet vækst (i barndommen) og en øget risiko for luftvejsinfektioner.
For at forebygge mangel findes der gode kilder til A-vitamin i kosten:
- Mælkeprodukter, f.eks. mælk, yoghurt og ost
- Fed fisk, f.eks. laks, makrel, sardiner, sild, kammuslinger
- Lever*
- Æggeblomme
- Gulerødder og andre farverige orange, gule og grønne grøntsager
*Du bør undgå at spise lever, hvis du er gravid, da lever indeholder usædvanligt høje niveauer af A-vitamin, som kan skade dit ufødte barn.

D-vitamin har fået stor opmærksomhed i de senere år, da mere og mere forskning viser, hvor vigtigt dette vitamin egentlig er. For det første er det afgørende for at hjælpe kroppen med at optage calcium fra maden, så vi får stærke knogler og tænder, når vi vokser og bliver ældre. D-vitamin hjælper også med at håndtere inflammation og spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af kroppens immunsystem. Det er også blevet sat i forbindelse med forbedret lunge- og muskelfunktion, hvilket er særligt vigtigt for mennesker, der lever med CF.
I de nordiske lande er vi alle i fare for at få D-vitaminmangel. Det skyldes, at den mest effektive måde for vores kroppe at producere D-vitamin på er ved at udsætte vores hud for sollys (hvilket er svært at opnå i vintermånederne). Symptomer på D-vitaminmangel omfatter øget risiko for infektioner (især lungebetændelse), træthed og udmattelse, knogle- og/eller muskelsmerter, dårlig sårheling og depression. For at forebygge D-vitaminmangel er det meget vigtigt at tilbringe tid udendørs hver dag, mindst 20-30 minutter, hvis det er muligt.
Hvor finder man D-vitamin?
Ifølge Fødevarestyrelsen er fødevarer, der indeholder D-vitamin, primært fisk, f.eks. laks, sild og makrel. Mejeriprodukter, margarine og blandede fedtstoffer er også vigtige kilder, hvis de er beriget med D-vitamin. Æg og kød indeholder også lidt D-vitamin.

E-vitamin er en antioxidant, der beskytter kroppens celler mod skader forårsaget af forbindelser, der kaldes frie radikaler. Det er med til at styrke vores immunforsvar og opretholde en sund hud, øjne, nerver og blodceller. Mangel på E-vitamin kan føre til anæmi (blodmangel) på grund af oxidering af de røde blodlegemer og forskellige neurologiske lidelser.
Ifølge Fødevarestyrelsen er de vigtigste fødevarekilder til E-vitamin:
- Nødder og frø
- Vegetabilske olier og margarine
- Hvedekim
- Grønne bladgrøntsager
- Avocadoer
- Fuldkornsprodukter
- Æg

K-vitamin er vigtigt for blodets koagulation, som er afgørende for at stoppe blødninger fra sår og hjælpe dem med at hele. Det er også vigtigt for at opretholde sunde knogler sammen med calcium og D-vitamin.
Det vigtigste symptom på K-vitaminmangel er overdreven blødning. Det kan være mere tydeligt udvendigt, f.eks. fra en flænge eller et sår, end indvendigt, f.eks. fra kraftige blå mærker eller meget mørk afføring (som kan være et tegn på blod i afføringen).
Gode kilder til K-vitamin i kosten er bl.a:
- Grønne bladgrøntsager
- Vegetabilske olier og margariner, f.eks. raps-, oliven-, solsikke-, soja- og majsbaserede olier/margariner
- Lever
For at opfylde dit behov for fedtopløselige vitaminer skal du prøve at inkludere de ovennævnte fødevarekilder i din kost ved de måltider, hvor du tager dine enzymer. Hvis din læge har anbefalet dig at tage fedtopløselige vitamintilskud som Paravit®-CF, er det vigtigt, at du fortsætter med at tage dem som anbefalet, også selvom du spiser gode kilder til A-, D-, E- og K-vitamin.
*Du bør undgå at spise lever, hvis du er gravid, da lever indeholder usædvanligt høje niveauer af A-vitamin, som kan skade dit ufødte barn.
